Image

Algemene,- en kindertandheelkunde

Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.

Wortelkanaalbehandeling

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een zenuw van een tand of kies geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken kan raken. Er kan dan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Bij deze behandeling wordt de zenuw uit het wortelkanaal van de kies verwijderd en het wortelkanaal uiteindelijk opgevuld. Bekijk hier hoe een wortelkanaalbehandeling in zijn werk gaat en wat de adviezen zijn.

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd als er een ontsteking is van het wortelkanaal van een tand of kies. Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw, het levende deel in de tand of kies, verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen gereinigd en wordt de ruimte die overblijft opgevuld. 

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

endo kroon wortel

Onder het tandvlees zitten de wortels waarmee de tand of kies in de kaak verankerd is. Door elke wortel loopt een wortelkanaal. In het wortelkanaal zit levend weefsel dat de pulpa (zenuw) wordt genoemd. Het kan gebeuren dat het levende weefsel van de tand/kies ontstoken raakt (pulpitis). De tandarts zal de zenuw verwijderen om de patiënt van de pijn af te helpen. Deze ontstekingen kunnen onder andere ontstaan als bacteriën tot in het wortelkanaal doordringen door bijvoorbeeld tandbederf, een lekke vulling maar ook door trauma en als de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is. Als de tandarts constateert dat het levende weefsel ontstoken is of was, zal deze overgaan tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Ook als u geen pijnklachten (meer) heeft, kan een wortelkanaalbehandeling aanbevolen worden. Een ontsteking van het levende weefsel in het wortelkanaal is onomkeerbaar, het geneest dus niet uit zichzelf.

Symptomen

    • Zeer pijnlijke tanden/kiezen, bij het drinken van warme of koude dranken
    • Pijn bij het kauwen
    • Een constante kloppende pijn in de tand of kies
    • Zwelling en koorts

Zwelling en koorts ontstaan als het ontstekingsproces al verder is en de zenuw langzaam afsterft. 

De behandeling

De behandeling vindt over het algemeen plaats onder verdoving en is zonder acute ontsteking bijna altijd pijnloos uit te voeren.

Uw tandarts bekijkt de ontsteking en de anatomie van de tand/kies met behulp van röntgenfoto's. Zo heeft hij/zij een goede controle over het verloop van de behandeling. Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving. Als de tand of kies verdoofd is, wordt er om toegang te krijgen tot het wortelkanaal een kleine opening gemaakt bovenop de tand of kies. De tandarts plaatst een rubber lapje over de tand of kies. Hierdoor blijft de tand of kies vrij van speeksel. Daarna wordt er met speciale vijltjes het ontstoken of dode weefsel, zenuwweefsel en bacteriën verwijderd uit het wortelkanaal. Indien nodig wordt er ook tandbederf verwijderd. Als de wortelkanalen schoon zijn, worden ze opgevuld met een soort rubber stiftjes (guttapercha). Vervolgens wordt de tand of kies gevuld met composiet en afgewerkt. 

Het eerste herstel zal pas na een half jaar tot jaar te zien zijn op de röntgenfoto's en het kan enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal verdwenen is.

Pijn na wortelkanaalbehandeling

Het kan zijn dat u na de behandeling last heeft van napijn. Door de intensieve reiniging en het vullen van het kanaal kan de wortelpunt namelijk tijdelijk geïrriteerd raken. Vaak worden pijnstillers geadviseerd om de pijn te bestrijden. De napijn is vaak na een of twee dagen over. Soms kan het een paar weken duren. Naast de napijn door de behandeling kunt u ook nog last hebben van de pijn door de ontsteking. Deze pijn is als het goed is stukken minder dan vóór de behandeling. U kunt hier na de behandeling nog wel een paar weken last van hebben.

Duur van wortelkanaalbehandeling

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom gemiddeld van een uur tot twee uur. Vaak wordt de behandeling in twee sessies gedaan. De eerste sessie om u van de pijn af te helpen en de tweede sessie om de kanalen verder schoon te maken en op te vullen.

 

Wortelkanaalbehandeling

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring