Image

Algemene,- en kindertandheelkunde

Houdt uw gebit gezond met de basis vormen voor een gezond gebit. Denk aan de periodieke controle, gebitsreiniging maar ook eventueel het vullen van gaatjes.

Kroon en brugwerk

De stevigheid van tanden of kiezen wordt verminderd door grote vullingen of wortelkanaalbehandelingen. Versteviging tegen breuk van de tanden of kiezen is dan ook soms wenselijk. Dit wordt gedaan met een kroon of een brug. Bekijk hier hoe deze behandelingen verlopen en wat u kunt verwachten.

Een kroon (cerec) is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een kroon kan geadviseerd worden als er sprake is van onvoldoende houvast voor een vulling. Of door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan. Ook kan er voor een kroon worden gekozen om het uiterlijk te verbeteren. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slechte gevormde tanden of kiezen.

De behandeling van een kroon in stappen

  1. Als eerste wordt er een afdruk gemaakt met een scanner van de huidige situatie van de boven- en ondertanden.
  2. Daarna volgt het afslijpen van de tand of kies. Er wordt een deel van de tand of kies afgeslepen tot er voldoende ruimte is om een kroon of brug te maken. Voorafgaand aan het afslijpen krijgt u een plaatselijke verdoving.
  3. Vervolgens wordt er een eindscan gemaakt zodat de kroon ontwikkeld kan worden. Deze wordt gemaakt met een slijpmachine uit een blokje perskeramiek.
  4. Kleurbepalen: afhankelijk van de zichtbaarheid van de te maken kroon of brug en uw wensen qua esthetiek wordt de kleur in de praktijk bepaald.
  5. Vervolgens wordt de kroon hier in de praktijk gemaakt. U krijgt geen noodvoorziening omdat de kroon dezelfde dag wordt geplaatst. Tussen de eerste en tweede afspraak zit ongeveer 2 uur.
  6. Na een periode van ongeveer 2 uur is de kroon klaar en kan deze geplaatst worden. De voorziening wordt vastgelijmd.

Een brug (cerec) wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan een of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit een of meer kunststof tanden of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Een brug kan nodig zijn om de kauwfunctie te verbeteren, ter verbetering van de esthetiek of om te voorkomen dat tanden/kiezen scheef gaan staan of uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden/kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen tanden/kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

De stappen van de behandeling zijn gelijk aan die van een kroon.

In sommige gevallen is het niet wenselijk om met perskeramiek te werken. Er zal dan gekozen worden voor metaal-porselein of goud. In dit geval krijgt u wel een noodkroon en wordt de uiteindelijke definitieve kroon na 2-3 weken geplaatst.

 

Kroon en brugwerk

 

HJC

 

brug

 

Image
Tandartspraktijk Het Oude Dorp
Openingstijden
Maandag 07.45 - 16:45 uur
Dinsdag 07.45 - 16:45 uur
Woensdag 07.45 - 16:45 uur
Donderdag  07.45 - 16:45 uur
Vrijdag 07.45 - 16:30 uur


Wij zijn telefonisch bereikbaar vanaf 8:15 tot 16:30 uur

Dorpsstraat 49, 3732HH De Bilt
Telefoon: 030 - 220 2549
Voor spoedgevallen buiten openingstijden
kunt u bellen naar: 0900-8602


preventie registersbballes over het gebitstraumann 300sbbKRT 300nvmlogo guided biofilm therapy


Uw tandarts is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)
© Tandartspraktijk Het Oude Dorp  Privacy- en cookieverklaring